Městské lázně Krnov

Město Krnov

Krnov, Česká Republika

Město Krnov reprezentuje dvě tváře – zachovalou historickou architekturu a nově vznikající stavby ve veřejném prostoru. Jednou z nich se má stát i areál nových městských lázní, který byl předmětem architektonické soutěže. 

3. místo v mezinárodní architektonické soutěži

 

Discover

Navrhujeme městské lázně rozšířené o sportovně-relaxační část navazující na sportovní infrastrukturu města podél ulice Petrovická. Nově vzniklý areál navazuje na dostavbu letního koupaliště od studia Projektil a současně reflektuje okolní krajinu sousedící s řekou Opavicí. V návrhu jsme kladli důraz na maximální komfort návštěvníků a reprezentativní podobu stavby, která ovlivňuje lokální komunity.

 

1. Veřejné lázně v areálu koupaliště
2. Saunová zahrada pro dokonalý odpočinek
3. Oddělené funkce, společná hmota
4. Tobogánová věž jako dominanta areálu

Schéma

Vzhledem k rozdílným požadavkům provozů je návrh postavený na konceptu pavilonů. Záměrně rozbíjíme velké měřítko objemných bazénových hal, abychom se více přiblížili kontextu regionálního města. Jednotlivé funkce jsou od sebe jasně odděleny
v samostatných hmotách, všechny však propojuje platforma, ve které se nachází veškeré dodatečné provozy. Rozdělení funkcí nám umožňuje pracovat se světlou výškou, tak abychom docílili intimity nebo velkorysosti dle potřeby. Nové městské lázně a lázeňský areál nenápadně začleňujeme do okolní krajiny. Budovu lázní lemuje vyšší vegetací, která poskytuje zajímavé výhledy z oken a zároveň budovu cloní před okolím.
Směrem k řece Opavici je objekt naopak otevřen.

Design

Část areálu jsme se rozhodli transformovat na veřejnou lázeňskou zahradu, která plynule rozšiřuje prostor nábřeží Opavice až k fasádě bazénu. Tento neformální, avšak reprezentativní prostor působí jako pozvánka do městských lázní. Na osu bazénu navazuje umělecká instalace vodního zrcadla, které odráží půvabné okolí. Klademe důraz na maximální intimitu a soukromí. Proto jsme umístili saunovou (rajskou) zahradu do samého středu areálu. Vzniká tak komorní prostor lemovaný
“ambitem”, který je před zraky chráněn hmotami bazénů. Prostorový koncept přímo vychází z lázeňské typologie, ale přizpůsobuje ho současné představě o relaxaci
a odpočinku.

Půdorys

Informace k projektu

  • Klient

    Město Krnov

  • Rok

    2021

  • Poloha

    Krnov, Česká Republika

  • Velikost

    9 400 m²

  • Vizualizace

    Monolot Studio

  • Autoři

    Ján Antal
    Martin Stára
    Silvia Snopková
    Sebastian Sticzay
    Tomáš Pavlakovič

  • Spoluautoři

    Barbora Kuciaková

    Kontakt

    Svěřte nám váš projekt