Nová posila týmu – Petr Burian

Kristýna Švamberk, 16. 5. 2024

Journal

Petr Burian je zkušený architekt, jehož projekty byly v minulosti oceněny několika prestižními cenami. Po dokončení FA na ČVUT spolupracoval se studiem DAM architekti, jehož byl od roku 2006-2023 partnerem. V letech 1997-2007 paralelně spolupracoval – zejména na soutěžních návrzích – s architektonickou kanceláří s HŠH architekti s.r.o. V roce 2011 získal hlavní cenu s projektem Bytového domu s tělocvičnou v Lodecké ulici na Praze 1 v Grand Prix architektů. Na svém kontě má také realizaci administrativní budovy Main Point Pankrác nebo Palác Euro.

V současnosti u nás Petr působí jako senior lead architekt, který vede tým a projekt konverze administrativní budovy v Karlíně na multifunkční objekt s bydlením, retailem a kancelářemi. Podílel se také na soutěži na vysokorychlostní terminál v Jihlavě, kde jsme obsadili čtvrté místo.

S tvým návrhem moderního bytového domu v Lodecké ulici v centru Prahy si v roce 2011 získal Národní cenu za architekturu. Co si myslíš o názorech, které tvrdí, že Praha je skanzenem a nelze v ní budovat moderní architekturu?

Do značné míry sdílím ten pohled. Dokázali jsme si vybudovat systém nekonečného množství překážek. Odvážnější záměry potřebují krom násobku energie na prosazení ještě obrovskou míru štěstí, aby došly až do realizace. To vědí architekti i investoři. Výsledkem je, že se všichni drží u zdi. Ale jsme tu od toho, abychom s tím něco udělali.

 

Jak by měla města a budovy reagovat na potřeby moderní společnosti. Jakou roli zde má veřejný prostor?

Veřejný prostor zažívá renesanci. Myslím, že v poslední dekádě alespoň v hlavách. A někde dokonce už i v realizacích začínají auta vyklízet prostor, jež dlouho zabírala pěším a cyklistů. Jsme na začátku procesu vracení měst lidem.

 

 Co si myslíš, že české architektuře chybí a co třeba konkrétně Praha nejvíce postrádá?

Odvaha dělat rozhodnutí. Je lepší stavět a třeba dělat chyby než raději nestavět. Praze pak chybí schopnost a pravomoc dotahovat věci – reformu místní správy. Město je tak rozdrobené a má tak složité vnitřní procesy, že jsou brutální překážkou rozvoje

Petře, máš za sebou už pestrou sbírku dokončených projektů. Je ale nějaká typologie, kterou by sis chtěl vyzkoušet?

Dobrá rada zní: nezveřejňuj svá přání, může se stát, že se pak vyplní 😊 Ale tak třeba: domov pro seniory – v mixu se školkou. Dvě hezky komplementární typologie.

 

Který z předsudků, které kolují o architektech ti přijde mylný?

Nejsme snílci velkých vizí odtržení od reality. Architekt musí znát život a jeho typologii i potřeby jako žádná jiná profese. Je to služba lidem, ne egu.

Novinky

    Kontakt

    Svěřte nám váš projekt