Ikonická technická památka s novou funkcí

Penta Real Estate

Bratislava, Slovensko

V Bratislavě existuje už jen málo objektů, které by odkazovaly na její průmyslovou historií. Ještě méně je těch, které se dokázaly adaptovat potřebám dnešní společnosti. Funkcionalistická industriální památka od Dušana Jurkoviče se po tříleté rekonstrukci otevřela veřejnosti ve formě moderního coworkingového centra Base4Work. 

Discover

Bratislavská teplárna je velmi specifický prostor a dlouho hledala novou funkci. Vizí developera bylo vytvoření inspirativního a různorodého pracovního prostoru, který poskytne zázemí k propojení různých skupin uživatel. Samotná rekonstrukce byla koncipovaná tak, aby původní části zůstaly viditelné a otisk Dušana Jurkoviče co nejvíce zachován. Jurkovičovo dílo však interpretujeme v duchu 21. století. V návrhu interiéru coworku jsme vnímali kontext původní památky a nové stavby. Snažili jsme se prostor doplňovat a navazovat na něj jak stylem, tak i geometrií nových prvků. Zároveň jsme ale chtěli, aby bylo jasně rozpoznatelné, které části jsou nové a které původní – nechtěli jsme originální dílo napodobovat.

Design

Komunitním centrem celého coworku je vstupní zóna ve druhém patře, která kombinuje halu s kavárnou a pracovními místy. Perspektiv v interiérech zpřítomňuje rozsáhlé dílo Dušana Jurkoviče aplikací grafických prvků. Autorské motivy jsou inspirované rukopisem architekta a jeho evolucí v čase. Původní dekorativní ornamenty rozkládáme na prvočinitele v podobě světelných prvků na zdech či gravírovaných skříněk. Lidového tesaře nahradila CNC fréza, masivní dřevo zase přírodní dřevovláknité desky. Řemeslná kvalita a současné materiály ve své surové podstatě tvoří spojující motiv jednotlivých podlaží. Ocelové konstrukce jsou zjemněné perforací, díky čemuž vzniká zajímavý historický kontrast s odkazem sahajícím až do raného období Jurkovičovy tvorby.

450 míst
4 patra
3 900 m2

Deliver

Velkorysost prostoru podtrhují mohutné betonové násypníky, které původně sloužily ke skladování tuhých paliv. Do jejich nitra se nám povedlo umístit některé ze zasedacích místností. Uživatelsky nejoblíbenější se zatím jeví dvojice zasedaček v pátém patře. Zde jsme využili polohy a v částech podlahy zaexperimentovali s jejím prosklením. Výsledkem je ikonický prostor, který chce vidět každý. A to i ti, kteří mají strach z výšek.

 

Součástí nově zrekonstruovaného prostoru je také DOT. Espresso bar & Contemporary Art Gallery, eventový prostor a restaurace ze sítě gastroskupiny Medusa. Důležitá ikona Bratislavy tak znovu ožívá, stává se kulturním epicentrem a cenným kontrastem k moderní architektuře okolních budov. Nová podoba Jurkovičovy teplárny díky rekonstrukci posilnila význam ochrany původních staveb a potvrdila, že jejich zachování může být výhodné i pro investory.

Zpětná vazba

„Som veľmi rád, že projekt BASE sme riešili práve s vami. Jurkovičová tepláreň získala výborný a funkčný interiér. Okrem talentu a dobrých nápadov po tom ako ste vyhrali súťaž, značnú mieru úspechu nesie aj vaša schopnosť koordinovať sa a operatívne reagovať. Projekt bol náročný práve tým. Výborne ste si zastali svoju úlohu a výsledok stoji za to.“

Dušan Ševela

Head of Design Development, Penta Real Estate

Informace k projektu

  • Klient

    Penta Real Estate

  • Rok

    2021

  • Poloha

    Bratislava, Slovensko

  • Velikost

    3 900 m²

  • Foto

    Boysplaynice

  • Ilustrace

    Adéla Pivoňková

  • Autor konverze

    Martin Paško / DF Creative Group

  • Obnova pláště

    PAMARCH

  • Autoři

    Ján Antal
    Martin Stára
    Barbora S. Babocká

  • Spoluautoři

    Jakub Budaj
    Silvia Snopková
    Vojtěch Hasalík

    Kontakt

    Svěřte nám váš projekt