Pipedrive: Design našich kanceláří nám pomáhá podporovat kreativitu, spolupráci a inovace

Jakub Salát, 10. 9. 2024

Journal

V roce 2020 studio Perspektiv navrhlo pražské kanceláře Pipedrive, estonského startupu poskytujícího firmám své CRM řešení. Kromě variabilního pracovního zázemí mají barevné kanceláře Pipedrive také místo pro zábavu, bar nebo saunu, ve které se Estonci velmi rádi baví. Čtyři roky po slavnostním otevření jsme vyzpovídali Tanyou Channing, Chief People Culture Office v Pipedrive o hodnotách společnosti, identitě značky a o tom, jak ji společnost Perspektiv začlenila do designu kanceláří.

Jedním z důležitých prvků designu vaší kanceláře je začlenění firemních hodnot.
Můžete o nich krátce pohovořit a říci, co znamená být Pipedriver?

Všechno, co děláme, se řídí šesti základními hodnotami společnosti Pipedrive, které tvoří páteř naší firemní kultury v 10 pobočkách a u více než 800 zaměstnanců po celém světě, kteří zastupují více než 50 národností. Tyto hodnoty , volně přeložené jako – „Buď vnitřně řízený“, „Dosahuj velikosti“, „Nekaž dny ostatním“, „Buď učenlivý“, „Tým je na prvním místě“ a konečně „Žádné výmluvy“ – nejsou jen ideály, ale praktické zásady, které formují naše každodenní jednání a rozhodování. Být zaměstnancem společnosti Pipedriver znamená žít tyto hodnoty v každé interakci a výzvě a podporovat globální komunitu založenou na růstu, spolupráci a vzájemném respektu. Naše hodnoty zajišťují, že ke každé situaci přistupujeme s myšlením zaměřeným na řešení, které je založeno na vzájemném respektu a našich společných cílech.

Máte pocit, že design pracoviště sděluje, že se jedná o technologickou společnost? Jak design vaší kanceláře s kombinací společenských prostor a privátnějších zákoutí vyhovuje potřebám vašich zaměstnanců?

Ve společnosti Pipedrive věříme, že fyzické prostředí by mělo být funkční a inspirativní a podporovat kreativitu, spolupráci a inovace – vlastnosti, které jsou v technologickém průmyslu nezbytné. Na míru vytvořené prvky interiéru a promyšlené rozdělení místností jsou přizpůsobeny tak, aby podporovaly primární funkce pracoviště, zejména pro naše inženýrské týmy. Návrh odráží náš agilní způsob práce, s flexibilními prostory, které lze snadno přizpůsobit různým potřebám – ať už jde o brainstorming, klidný prostor pro soustředěnou práci nebo spontánní schůzku. K dispozici máme prostornou kuchyňku a prostor pro všechny kolegy, který podporuje spolupráci. Otevřené prostory jsou navrženy tak, aby podporovaly interakci a volný tok nápadů, zatímco naše zasedací místnosti jsou vybaveny tak, aby usnadňovaly bezproblémovou týmovou práci a komunikaci, ať už se členové našeho globálního týmu setkají virtuálně, nebo osobně.

Můžete popsat některé jedinečné prvky nové pražské kanceláře Pipedrive v Karlíně a jak podporují firemní kulturu?

Uspořádání kanceláře a každý její prvek je pečlivě naplánován a podporuje týmovou práci a spolupráci. To, co dělá kancelář skutečně jedinečnou a ojedinělou, jsou detaily a vybavení, které podporují nejen soustředěnou práci, ale také relaxaci a odpočinek. Design interiéru – kombinace hravých, strukturovaných materiálů a živých barev – zdůrazňuje, že pohoda našich zaměstnanců je pro společnost Pipedrive nejvyšší prioritou. Naši zaměstnanci si mohou odpočinout při hraní fotbalu nebo šachů ve vyhrazené relaxační místnosti, posedět v baru postaveném speciálně pro společnost Pipedrive, nebo dokonce po dlouhém pracovním dni relaxovat v sauně. Vše je navrženo tak, aby nabízelo relaxační a zábavné prostředí.

Jsou relaxační prostory mezi Vašimi kolegy oblíbené?

Tyto prostory nejsou pouhým benefitem, ale jsou nedílnou součástí udržování zdravé rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Poskytnutím prostor pro relaxaci a socializaci pomáháme našim zaměstnancům načerpat nové síly, což je zásadní pro udržení kreativity, snížení stresu a zvýšení celkové spokojenosti s prací. Všestranné prostředí, které vyvažuje práci a pohodu, vede v konečném důsledku ke spokojenějším a produktivnějším týmům.

Jak ovlivnila přítomnost sauny v kanceláři pracovní kulturu a pohodu zaměstnanců ve společnosti Pipedrive?

Společnost Pipedrive má estonské kořeny a sauna je neodmyslitelnou součástí estonské kultury. Když jsme otevírali naši pražskou pobočku, nedokázali jsme si ji představit bez sauny. Dnes se stala neodmyslitelnou součástí pracovního prostředí v Praze. Na konci náročného dne si zaměstnanci často zapínají saunu a využívají ji jako prostor k odpočinku a vzájemnému sblížení. Tato praxe podpořila kulturu rovnováhy a pohody, kde je věnování času na načerpání nových sil nejen akceptováno, ale i podporováno. Sauna poskytuje společný prostor, kde mohou kolegové společně relaxovat, posilovat vzájemné vazby a rozvíjet pocit kamarádství mimo typické pracovní prostředí. To přispívá k větší soudržnosti a podpoře týmu. A někdy v sauně dokonce pořádáme schůzky! Prostor tedy přispívá i k tomu, aby se práce dařila.

Máte pocit, že díky inspirativním kancelářím vaši kolegové raději pracují v kancelářích, nebo zažíváte podobné potíže jako jiné technologické firmy, že je těžké získat je po covidu zpět?

Naše kanceláře jsou skutečně navrženy tak, aby byly inspirativní, a jsme hrdí na to, že vytváříme prostředí, které podporuje kreativitu, spolupráci a pohodu. Mnozí naši kolegové tyto prostory oceňují a rádi pracují v kanceláři pro pocit sounáležitosti a energii, která pramení z přítomnosti kolegů. Široké oblibě se však těší i hybridní model práce. Chápeme, že lidé mají různé preference a okolnosti, a věříme, že našim zaměstnancům umožníme vybrat si pracovní prostředí, které nejlépe vyhovuje jejich potřebám. Ať už dávají přednost dynamické atmosféře kanceláře, nebo pohodlí práce z domova, podporujeme je v nalezení správné rovnováhy. Kancelářské prostory však využíváme k tomu, abychom týmům pomohli zůstat ve spojení, zapojení a produktivitě, zejména při práci na větších projektech, které vyžadují týmové úsilí a spolupráci.

Můžete vysvětlit, jak je Váš interní koncept „kmenů a misí“ začleněn do uspořádání kanceláře a jak ovlivňuje týmovou práci a spolupráci ve společnosti Pipedrive?

Ve společnosti Pipedrive pracujeme v týmech neboli „kmenech“, které jsou vytvořeny speciálně pro každý vývojový projekt. Obvykle se kmen skládá přibližně z deseti až dvanácti lidí v závislosti na velikosti projektu. Kromě otevřených prostor máme k dispozici týmové místnosti s jednotlivými stoly a zasedací místnosti určené pro setkání s různým účelem. Smyslem je poskytnout prostory, které vyhovují různým formám práce, ať už se jedná o individuální zaměření, nebo společné úsilí. Bez ohledu na účel je v kancelářských prostorách vždy cítit neformální duch, a to díky kreativnímu designu interiéru. Tento duch se odráží nejen ve vybavení, ale také v hravých názvech, které jsou jednotlivým prostorům přiřazeny.

Jak podle vás ovlivňuje jedinečný design kanceláří Pipedrive produktivitu a kreativitu zaměstnanců?

Kancelářské prostory společnosti Pipedrive lze nejlépe popsat jako správnou rovnováhu mezi společnou a individuální prací, která nabízí dostatek příležitostí pro spontánní interakci, otevřené sdílení nápadů a soukromí pro soustředěnou práci. Tato rovnováha umožňuje zaměstnancům vybrat si prostředí, které nejlépe vyhovuje jejich aktuálním úkolům nebo individuálním potřebám, ať už jde o brainstorming nebo soustředěnou práci. Kreativní prvky designu našich kanceláří podněcují představivost, tvořivost a neotřelé myšlení. Tím, že jsme se odpoutali od tradičního sterilního kancelářského prostředí, jsme vytvořili prostor, kde se zaměstnanci cítí inspirováni a motivováni přinášet nové nápady.

Která část spolupráce s architekty studia Perspektiv byla pro vás nejvíc obohacující?

Největším přínosem naší spolupráce s architekty z Perspektivu bylo jejich okamžité pochopení naší vize kancelářských prostor. Od samého počátku rozpoznali, že se nesnažíme o typické open space uspořádání, ale spíše o návrh s menšími, intimnějšími prostorami. Pochopili a přijali také naše jedinečné požadavky, jako například začlenění sauny do prostoru. To, co je skutečně odlišovalo, bylo jejich odhodlání vytvořit kancelářské prostředí, které by našim zaměstnancům připadalo jako „druhý domov“, protože si uvědomují, že lidé tráví v práci podstatnou část svého života. Díky této shodě vizí od samého počátku byla naše spolupráce mimořádně hladká a naplňující.

Jakým výzvám jste čelili při navrhování a realizaci kancelářských prostor a jak jste je překonali?

Paradoxně největší výzvou pro nás byl návrh jediné zasedací místnosti, které jsme zpočátku přezdívali „Narnie“. Vizí bylo vytvořit univerzální prostor, který by mohl fungovat jako zasedací místnost i jako bar. Tento prostor se ukázal jako obzvláště náročný a vyžadoval několikeré přepracování, než jsme konečně dospěli k uspokojivému řešení. Zajímavé je, že přezdívka „Narnie“ se v průběhu celého procesu vžila a nakonec ovlivnila celou naši konvenci pojmenování. Nakonec jsme všechny místnosti pojmenovali podle motivů z knih Letopisy Narnie, Pán prstenů a Harry Potter. Tato výzva byla sice složitá, ale vedla k jedinečnému a kreativnímu výsledku, který dodal našim kancelářským prostorám charakter. Je to skvělý příklad toho, jak i ty nejsložitější aspekty projektu mohou vést k nečekaným a potěšujícím výsledkům.

Novinky

    Kontakt

    Svěřte nám váš projekt