Nostalgie pavlačového domu

Metropolitný inštitút Bratislavy

Bratislava, Slovensko

Bytový soubor pro seniory je koncipován jako zelená oáza klidu a oddechu, která stojí na pomezí rozvolněné zástavby Csákyho parku a husté sítě rodinných domů v lokalitě Prievoz na Slovensku.

Discover

S ohledem na zachování vzrostlých stromů navrhujeme maximální využití parcely, které respektuje měřítko okolních staveb. Výška zástavby navazuje na okolní domy a postupně využívá limitu tří podlaží. Přístupy do bytových jednotek jsou ve formě společné pavlače, která na úrovni druhého podlaží propojuje celý soubor. Výtahy v hmotě objektu slouží jako bezpečný způsob přepravy v případě nepříznivého počasí. Tradiční archetyp sedlové střechy, která je běžně použitá v okolí, dotváří celkovou atmosféru a zároveň napomáhá zmenšení měřítka celého souboru.

Design

Efektivita bytů se odráží jak v dispozicích, tak v hmotovém uspořádání. Domy jsou protkány společenskými prostory ve formě komunitních teras. Každodenní setkávání chápeme jako důležitou součást podporující socializaci a budování komunit. O to důležitější je soukromí každé bytové jednotky, které jsou vybavené jako plnohodnotné jedno a dvoupokojové bezbariérové byty. Všem obyvatelům pak slouží komunitní dům, jehož součástí je společná kuchyň a obývací pokoj volně navazující na exteriérovou terasu. Konstrukční systém je zvolený jako lehká dřevostavba z CLT panelů, které umožňují rychlou a nenáročnou výstavbu.

 

Informace k projektu

  • Klient

    Metropolitný inštitút Bratislavy

  • Rok

    2020

  • Poloha

    Bratislava, Slovensko

  • Velikost

    1 500 m2

  • Vizualizace

    Perspektiv

  • Autoři

    Ján Antal
    Martin Stára
    Tereza Houdková
    Anna Dománková

    Kontakt

    Svěřte nám váš projekt